in

Kršćani u svijetu trpe progon

Sve je više kršćana u bijegu od progona

Više od 360 milijuna kršćana podvrgnuto je visokoj razini progona i diskriminacije zbog svoje vjere, praktički jedan kršćanin od njih sedam. Pokazuje to 30. izdanje popisa 50 zemalja (World Watch List) u kojima se kršćani najviše progone, koji uređuje međunarodna mreža Otvorena vrata (Open Doors).

Upravo kršćanima koji – kako je rekao – na vlastitoj koži trpe nasilje, papa Franjo je posvetio svoje misli na današnjoj općoj audijenciji. Pozdravljajući hodočasnike engleskoga govornog područja, među kojima i one iz Afrike, Sveti je Otac potaknuo na molitvu za svećenika ubijenoga u nedjelju u Nigeriji, zemlji u kojoj je ubijeno najviše kršćana, odnosno, kako stoji u spomenutom izvještaju, više od pet tisuća (točnije 5.014).

Prošle godine ubijen 5621 kršćanin

Sveukupno, broj kršćana ubijenih u 2022. neznatno se smanjio te je s 5 898 pao na 5 621. Od toga 90 % ubijenih su nigerijski kršćani u subsaharskoj Africi. Istodobno, razvidno je kako je u razdoblju od pet godina broj ubojstava kršćana porastao za 80% – s 3 066.

Također, broj napadnutih ili zatvorenih crkava smanjio se za više od polovice – s više od 5 000 u 2021. na nešto više od 2 000 prošle godine. Kina je odigrala glavnu ulogu u ovom smanjenju, s 1 000 incidenata u odnosu na 3 000 u prethodnoj godini.

What do you think?

Written by admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Samsung najavljuje novu eru performansi

TikToku prijeti sankcija