in

Predstavljanje knjige NIKOLA TESLA ISPOD PAUČINE “UPOZNAJTE NIKOLU TESLU ONAKVOG KAKVOG JOŠ NISTE UPOZNALI”

NIKOLA TESLA ISPOD PAUČINE

Predstavljanje će se održati u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu,Kaptol 29 A u srijedu 15.lipnja 2022. u 19 sati.

Predstavljači:

Mladen Pavković

Mario Filipi

UPOZNAJTE NIKOLU TESLU ONAKVOG KAKVOG JOŠ NISTE UPOZNALI: DRUŠTVENOG, DUHOVITOG, ELOKVENTNOG, PJESNIČKI NADAHNUTOG, POLIGLOTA, VJERNIKA, VRHUNSKOG PREDAVAČA, A IPAK SKROMNOG, PRISTUPAČNOG I SPREMNOG POMOĆI SVAKOME

Knjiga o hrvatskom, američkom i svjetskom velikanu znanosti Nikoli Tesli sada je dostupna. Bilo je i do sada mnogo knjiga napisanih o tom izuzetnom čovjeku. Pa ipak, čitatelj je u svim tim knjigama među kojima ima izuzetno vrijednih djela mogao dobiti malo drukčiji dojam o slavnom izumitelju od njegovih stvarnih osobina. Tesla se čini nekako dalek, uzvišen, nedokučiv, osamljeni fanatik odmetnut od društva i ostalih ljudi, otpadnik od vjere i Boga, ponekad neurotik, ponekad autist, za neke homoseksualac, a za neke čak svemirac.

Ništa od toga nije istinito jer Tesla doista nije bio takav. Čitajući brojne autore koji su o njemu pisali jer su ga osobno poznavali ili su duboko ušli u njegov život kroz brojne napise o njemu saznajemo kakav je doista bio Nikola Tesla.

Bio je duboko suosjećajan sa svime što je živo na svijetu, osobito s ljudima. Želio je doista pomoći ljudima i cijelom čovječanstvu ne ostavljajući sebi ništa, po čemu je svjetla iznimka u pohlepnom svijetu u koji su se uklopili ostali znanstvenici.

Bio je skroman i jednostavan u kontaktima s ljudima. Nije se ustručavao družiti se s polupijanim besposličarima u vrijeme svoje dnevne pauze. Bio je prijatelj sa sasvim običnim ljudima koji su radili neki posao u njegovom hotelu. S nekima je čak dijelio svoje osamljene noćne šetnje ulicama New Yorka.

Tko je god od njega zatražio pomoć dobio ju je koliko su god dosezale njegove mogućnosti. Nudio je besplatnu stručnu pomoć za izgradnju elektrana, ali jedino su ljudi iz mjesta Punat na otoku Krku iskoristili tu dragocjenost. Obilno je slao novac u rodni kraj dok je mogao, a kada je i njega pritisnula nestašica teško je patio ne zbog sebe, nego jer ne može pomoći rodbini.

Prema novcu se je odnosio s nemarnošću do prezira, ali kada mu je nedostajao očajnički ga je tražio tamo gdje ga nije mogao dobiti – kod bogataša.

Volio je družiti se s ljudima, ali samo s onima koji mu nisu bili dosadni. Uživao je u društvu novinara, zanimljivih intelektualaca i obrazovanih žena od kojih su neke bile vrlo poželjne ljepotice. S nekima je razvio jaku emotivnu vezu, ali ga ni jedna nije pokolebala u njegovoj čvrstoj odluci da se ne će ženiti.

Bio je čovjek duboke vjere. Iako se je odvojio od svoje crkve, nikada se nije odvojio od Boga. Ivanu Meštroviću je rekao da svaki dan moli najmanje pola sata.

Bio je majstor lijepog odijevanja, poznavao je mnoge kulinarske specijalitete, bio je nenadmašan u biljaru, odličan govornik više jezika i vrhunski matematičar. Imao je savršenu sposobnost vizualizacije kao da mu je u glavu ugrađen 3D monitor. Bio je savršeni predavač, govorio je o znanosti na pjesnički način. Bio je duhovit i nije se ustručavao napraviti neku intelektualnu šalu.

Želio je pomoći rodnom kraju i kada nije imao novaca. Prihvatio je svoju „novokomponiranu“ domovinu Jugoslaviju vjerujući da se u njoj mogu posložiti oni koji su se tamo našli, osobito Srbi i Hrvati. Činio je sve što je mogao da stvara mir umjesto razdora.

Mnogi su mu „zabili nož u leđa“ vraćajući zlom njegovu dobrotu. Nikome se nije osvećivao čak niti riječima. Kada je zbog svog nemarnog odnosa prema novcu potpuno osiromašio, svi su ga zanemarili. Svoj posljednji Božić i Novu godinu proveo je sam i bolestan. Umro je sam, bez ičije tople riječi za rastanak.

Takav je bio Nikola Tesla. O svemu tome i još mnogo zgoda iz života velikog izumitelja možete pročitati u ovoj knjizi.

Knjiga sadrži i mnogo povijesti jer je i sam stvarao neke njezine dijelove, ali i zato jer su ga neki autori postavljali u potpuno pogrešan povijesni kontekst zbog čega su mnogi dobronamjerni ljudi, osobito Amerikanci, bili zbunjeni ne znajući čak ni u kojoj je državi znanstvenik rođen.

Čitajući ovu knjigu doživjeti ćete Teslu kao zanimljivog i jednostavnog čovjeka s kakvim biste htjeli porazgovarati uz kavu ili piće.

UPOZNAJMO AUTORA KNJIGE KROZ KRATAK ŽIVOTOPIS:

Mario Filipi rođen je u Zagrebu 24. 03. 1950. godine. Prvu zagrebačku gimnaziju završio je 1968. godine, a 1972. Fakultet političkih nauka (danas znanosti) u Zagrebu.

Kao gimnazijalac bio je fanatično odan veslanju provodeći svo slobodno vri-jeme u društvu s veslima i čamcima. Velika volja i rad donijeli su rezultate, pa je u dvo¬jcu s kormilarom bio 1968. u Amsterdamu svjetski prvak za juniore.

Gotovo 20 godina bio je novinar u više poduzeća, ali kao “vanpartijac” njegov rad nije bio cijenjen. Na posljetku je otišao u slobodne novinare.

Dana 1. kolovoza 1991. g. dragovoljno je stigao u Osijek i pridružio se tamošnjim braniteljima. Sa sobom je ponio kameru i sve što je mogao trudeći se raditi ono što najbolje zna – pisati i snimati, kako bi istina o ratu probila sve tadašnje medijske prepreke.

Kobni trenutak stigao je u nedjelju, 13. listopa¬da 1991. kada se je našao na krivome mjestu u krivo vrijeme. Između sela Nuštar i Marinci, na domak Vukovaru, granate iz srpskog tenka ubile su deset hrvatskih vojnika, a Filipi je teško ranjen.

Nakon povratka u život živeći bez ruke i noge pisao je kolumne, a objavio je i tri knjige i to „Nikola Tesla ispod paučine“ (čije novo i prošireno izdanje će uskoro promovirati), „Na istočnom pragu Domovine“, te zbirku pjesama „Od mira do rata i natrag“. U novije vrijeme napisao je glazbeno-humorističku monodramu pod naslovom „Kako glumiti normalnog čovjeka“ koju je osobno izvodio sve do početka pandemijskog ludila.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Najbolja priča o Domovinskom ratu  „Najvjerniji prijatelj“