in

MILANOVIĆ:“Ne priznajem taj datum, to je nasilje parlamentarne većine”

"To je nije Dan državnosti, Dan državnosti je za mene 30.svibnja"

Predsjednik Republike Zoran Milanović ponovio je u utorak da ne priznaje 30. svibnja kao Dan državnosti jer on nema veze s pravim danom državnosti, ocijenivši kako je riječ o “nasilju parlamentarne većine” i “ukidanju običaja zbog kaprica jedne osobe”.

“To je nije Dan državnosti , to je nasilje male parlamentarne većine, bullying nad dobrim običajima u Hrvatskoj, ukidanje iz osobnog kaprica jedne osobe, jednog običaja koji je bio 20 godina i koji je bio u zakonu da se Dan državnosti obilježava 25. lipnja”, izjavio je Milanović nakon proslave Dana grada Zagreba u Starogradskoj vijećnici.

Podsjetio je kako je 30. svibnja 1990. konstituiran prvi, demokratski izabrani višestranački Sabor, no tada smo još uvijek bili dio bivše države, pa novi Dan državnosti nema nikakve veze s danom državnosti.

Kazao je i kako o promjeni datuma nisu govorili bivši HDZ-ovi premijeri Ivo Sanader i Tomislav Karamarko, ali jest Andrej Plenković.

Samu ovogodišnju proslavu u HNK Milanović je opisao kao „ tipično štrebersku”, bez sadržaja, „koncert na kojem se zavališ se, malo prčkaš po mobitelu, malo drijemaš i ne možeš ništa zeznuti”.

„Ja u toj farsi, danu pečenih volova, neću sudjelovati”, poručio je i otkrio da je u ponedjeljak bio u uredu u trenirci.

Milanović je komentirao i ministra obrane Marija Banožića pitajući se je li bio na razgovoru u DORH-u. Ministar Mario Banožić poručio mu je da je dobrodošao na obilježavanju, a on je na to odgovorio kako je, što se njega tiče, Banožić “dobrodošao živjeti u Zagrebu”.

– Je li bio na razgovoru u DORH-u? Mene su zvali kad me lažno prijavila jedna klika 2016., morao sam dati iskaz. Nisam morao, dao sam ga. Kaznena prijava je odbačena, podnositelji nisu odgovarali. Dva mjeseca kasnije imam debatu s Plenkovićem, znam da mu je virila etiketa, upozorio sam ga na to. Nisam trebao, grizem se zbog toga već šest godina – rekao je te nastavio:

– To je ozbiljnija stvar. Zašto nije već bio u DORH-u? Ili se konzultiraju s FBI-jem, ne znam što se čeka. Je li ovo pritisak na DORH? Jest, da rade svoj posao i onda neka odluče kako hoće. Mene su zvali odmah. Što je s Banetom? Zašto nije oslobođen krivnje? Znamo da nije kriv, to što radi trebamo svi raditi – rekao je.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

“Ministar Horvat o proširenju Remetinca”

Najbolja priča o Domovinskom ratu  „Najvjerniji prijatelj“