in ,

DA LI SU PLENKOVIĆU ODBROJANI DANI? U SAMOM VRHU HDZ-a POČINJE OZBILJNA OPOZICIJA ANDREJU PLENKOVIĆU

Po bahatosti Plenkovića uspoređuju sa Sanaderom te traže da najzad do lipnja smijeni Darka Horvata, Tomislava Ćorića, Marija Banožića i Mariju Vučković. Zbog njegovih izjava smatraju da unaprijed traži alibi i krivce u kritičarima jer bi se zbog silnih afera koje tresu državu mogao zakomplicirati i ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu. Uvjereni su da Plenković želi Aladrovića za svog nasljednika, ali to neće proći, piše Nacional.
U samom vrhu HDZ-a počinje se prvi put stvarati ozbiljna opozicija aktualnom predsjedniku stranke i premijeru Andreju Plenkoviću. Ona se, zbog straha da bi ishod različitih istraga u kombinaciji s mogućom širom društvenom krizom mogao dovesti do pada Vlade i prijevremenih izbora, sprema preuzeti vođenje stranke.

Nacionalu je to izričito otkrio jedan visokopozicionirani član vodstva HDZ-a, pripadnik jedne od frakcija koja nominalno podržava Plenkovića, ali se boji da bi se stvari uskoro mogle oteti kontroli. Zbog toga ta grupa HDZ-ovaca između sebe već traži nekog tko bi, u slučaju najgoreg scenarija, mogao preuzeti Plenkovićevo mjesto. Članovi te grupe za sada doduše nisu za rušenje Plenkovića, ali su kritični prema Plenkoviću zbog načina na koji vodi i stranku i državu. Oni smatraju da još uvijek može spasiti i sebe i Vladu ako hitno napravi rekonstrukciju u resorima s najviše afera i na ta mjesta postavi stručne i kompetentne ljude, a ne poltrone bez iskustva i bilo kakvog pokrića koji će samo njega slijepo slušati.

Nisu zadovoljni s Plenkovićevim posljednjim izjavama, da državu žele rušiti oni koji ukazuju na kriminal i afere koji proizvode pripadnici državnog establishmenta, jer te izjave ne ulijevaju im nadu da će se išta popraviti. Po svom već običaju, Plenković tvrdi da su problem oni koji objavljuju informacije o kriminalu, umjesto da traži odgovornost i kažnjavanje onih koji proizvode korupciju. Zbog toga su Nacionalovi izvori iz HDZ-a sve više uvjereni da u svemu tome Plenković ima i neku skrivenu agendu koja ih jako podsjeća na ponašanje bivšeg premijera Ive Sanadera. A kad je riječ o arogantnosti i bahatosti, ističu, Plenković je Sanadera već odavno nadmašio.

“Ovo što je Plenković izjavio vrlo je opasno, to je sada prelazak na tamnu stranu. Sada je već izvjesno da bi se zbog svih afera koje tresu državu Hrvatskoj mogao zakomplicirati i ulazak u Schengen i u eurozonu, i Plenković očito već sada traži alibi i krivce u svima nama i onima koji su nešto napisali oko Velikog vođe”, tim je riječima ta osoba iz vrha HDZ-a, član Središnjeg odbora stranke, s kojom je Nacional razgovarao prošlog tjedna, prokomentirala izjavu premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića o tome da “neki akteri rade na demontaži države i svih institucija, i to posebnom taktikom”.

Ta je osoba iz vrha HDZ-a za Nacional iznijela ozbiljnu zabrinutost koju sve više članova šireg i užeg rukovodstva stranke dijeli zbog ponašanja premijera Plenkovića i ogromnih afera koje se redaju, a za koje on pokušava optužiti sve druge, od oporbe do medija.

Taj je član vodstva HDZ-a za Nacional otkrio da se unutar HDZ-a počinje formirati “pokret otpora” Plenkoviću kojem je cilj spas Vlade dok još nije kasno. Otkrio je i da se unutar HDZ-a užurbano traži Plenkovićev nasljednik, kao i da nasljednika traži i sam Plenković te tvrdi da je za tu ulogu Plenković već odredio – mladog ministra rada Josipa Aladrovića.

‘Plenkoviću je jedini spas rekonstrukcija Vlade do lipnja jer ne znam kako će Vlada preživjeti to s vraćanjem novca. Ako želi spasiti Vladu, ali i samog sebe, Plenković bi morao u paketu promijeniti najmanje četvero ministara: Marija Banožića, Mariju Vučković, Darka Horvata i Tomislava Ćorića’, tvrdi visoki stranački izvor.

Taj je istaknuti član stranke, koji je vrlo otvoreno Nacionalu iznio detalje o odnosima u vrhu HDZ-a, otkrio da se u dijelu HDZ-a počinje buditi ozbiljna sumnja i bojazan da neke od afera koje su u posljednje vrijeme izbile u javnost ozbiljno kompromitiraju i Plenkovića. Kao ključne tri afere navode aferu s Gabrijelom Žalac, kupnju borbenih aviona od Francuske i zahtjev Europske komisije za povrat 5,1 milijardu eura koji nisu na vrijeme potrošeni za obnovu Zagreba nakon potresa. Tome treba pridodati pritisak koji će nastaviti proizvoditi Ured europskog javnog tužitelja, ali i jasan signal američkog predsjednika Joea Bidena koji će u Hrvatskoj imenovati posebnog savjetnika za borbu protiv korupcije. Istovremeno, raste pritisak bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića za raspletanje afere Borg. Više o temi pročitajte klikom OVDJE.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

DODIK:”NAJBOLJE DA SE RAZDVOJE HRVATI,SRBI I BOŠNJACI, BIH JE PROPALI PROJEKT

GAŠPER OKORN SLUŽBENO NOVI TRENER CIBONE