in

Zbog ratnog zločina nad radnicima “VUPIK” priveden u istražni

Sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 65-godišnjem osumnjičeniku s područja Negoslavaca kojeg tužiteljstvo tereti za ratni zločin protiv civila iz srpnja 1991., u kojem su stradali radnici poduzeća “VUPIK”, izvijestio je Sud u četvrtak.
Osumnjičenik je uhićen u utorak, nakon kriminalističkog istraživanja kojeg su proveli službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina, uz potporu osječko-baranjske Policijske uprave i u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom, koje je u srijedu protiv njega predložilo istražni zatvor.
Tereti ga se da je to kazneno djelo počinio u ranim jutarnjim satima 29. srpnja 1991. kao pripadnik nelegalne paravojne formacije Teritorijalne obrane Negoslavci s još nekoliko nepoznatih pripadnika te postrojbe.

Sumnja se da su na prometnici između Negoslavaca i Orolika, skriveni u polju kukuruza, vidjeli nailazak “VUPIK”-ovog kombija u kojem je bilo šest radnika tog poljoprivrednog kombinata koji su obavljali žetvene radove te su po kombiju otvorili rafalnu pucnjavu iz automatskog oružja.

Pri počinjenju zločina ubijeni su 41-godišnjak i 20-godišnjak. Trojica radnika – 37-godišnjak, 51-godišnjak i 44-godišnjak teško su ranjeni vatrenim oružjem dok je 22-godišnjak zadobio lakše ozlijede.

Nakon provedenog ročišta, sudac istrage utvrdio je kako, na temelju priloženih dokaza i iskaza svjedoka, postoji osnovana sumnja da je privedena osoba počinila to kazneno djelo kao pripadnik TO Negoslavci što je za posljedicu imalo smrtno stradavanje te teško i lakše ozljeđivanje djelatnika Poljoprivrednog kombinata “Vupik”.
Sudac istrage je 65-godišnjem osumnjičeniku odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog bojazni da bi na slobodi mogao postati nedostupan hrvatskim pravosudnim tijelima, zbog težine djela i visoke zapriječene kazne zatvora, te zbog bojazni da bi utjecao na svjedoke na način da iskazuju njemu u korist, izvijestio je glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Utjecaj na kakve svjedoke? One koji su izranjavani ili one koji su s njim zločin počinili? Prvi neće svjedočiti njemu u korist; drugi su se odavno dogovorili i zajedno s njim složili alibi. Ako ovo bude ovisilo o njegovim kompanjonima sutra će biti na slobodi. A možda ga oslobode i zato jer je nakon toliko godina nemoguće napraviti vještačenje. Ne bi bio prvi oslobođen na tu foru.

POBJEDA HRVATSKE NAD UKRAJINOM 38:25Hrvatska rukometna reprezentacija osigurala je nastup u drugom krugu

13 MLADIH DOMOBRANA UBIŠE RAFALIMA UZ OBALU VRBASA