in

NOVE Covid MJERE “Ograničavaju se okupljanja, maske obavezna na vjerskim okupljanjima”

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na konferenciji za novinare predstavio je nove mjere.
– U skladu s preporukama i promišljanjima lokalnih stožera, došli smo do rješenja koja će stupiti na snagu u ponedjeljak – sve ovisi o razvoju situacije, broju novozaraženih i pritisku na zdravstveni sustav. Zabranjuju se javna događanja i okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba, a okupljanja s EU digitalnim potvrdama je ograničeno na 200 osoba.
U zatvorenim prostorima dozvoljena su okupljanja za najviše 25 osoba uz predočenje EU digitalnih potvrda i uz suglasnost stožera. Privatne svečanosti ograničene su na 20 osoba, a u slučaju da imaju EU covid potvrde ograničili bi na 50 osoba.
Što se tiče ugostiteljskih objekata, vrijedi razmak od 1,5 metara između grupa gostiju, prozračivanje i dezinficiranje, te će se više kontrolirati stanje u objektima i pridržavanje mjera. Za sad nema skraćivanja radnog vremena kafića. Ograničava se broj posjetitelja na sportskim natjecanjima. U zatvorenim objektima može biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom 40 posto. Uporaba maski je obavezna na vjerskim obredima, umjetničkim izvedbama i programima, kino projekcijama, izložbama te sjednicama predstavničkih tijela. Za poslodavce se uvodi obveza da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće, rekao je Božinović.
Krunoslav Capak, ravnatelj HZZJZ-a, kaže da još nismo na maksimalnom kapacitetu što se tiče testiranja. “To nije isto po županijama, mi smo negdje na dvije trećine makismuma što se tiče PCR-a. Mi radimo na tome da smanjimo broj osoba koje imaju obvezu testiranja, to radimo prema novim znanstvenim spoznajama i po primjeru drugih zemalja. Tražimo da se ljude više šalje na brzi antigenski test, tu imamo ogromne kapacitete”, rekao je Capak. Božinović je rekao da bi još jednom naglasio da je omikron izazvao novu situaciju. “Teško možemo uspoređivati sa svim onim što smo imali kao rješenja do sad. Po svemu što vidimo, oni koji su se cijepili bi trebali proći kud i kamo bolje”, rekao je Božinović.
“Do srijede smo imali pad, a u srijedu smo imali za tri više hospitaliziranih nego dan ranije. To može biti slučajno, a može biti da nam se zaustavio taj pad. Može se dogoditi da nam počinje peti val na silaznoj putanji četvrtog vala, može biti da će nam sada biti jedan plato pa da će onda taj broj pratiti novozaražene koji sada rastu. Što se tiče broja omikrona, on još nije dominantan. Mi smo 22. prosinca u ECDC poslali 1.100 slučajnih uzoraka na sekvencioniranje. Tada su tri uzorka pokazala omikron. Kasnije smo sami provodili testove. U Zagrebu smo u utorak imali 80 posto omikrona. U Splitu smo ranije utvrdili da je omikron oko 30 posto. Omikron brzo i rapidno raste, očekujemo da sad već u ovom trenutku imamo dominaciju omikrona, posebno u primorju i Zagrebu. Za kontinentalnu Hrvatsku to još ne možemo reći, izgleda da na kontinentu nije još dominantan kao u primorju i Zagrebu”, rekao je Krunoslav Capak.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Puhovski “Kuna je ustaška valuta” Pogledaj povijest KUNE

ŠKOLA SE NASTAVLJA “U PONEDJELJAK KREĆE NASTAVA U ŠKOLAMA