in

30.prosinca 1991. “HEROJI U TRAPERICAMA” i Marijan Kulhavi – Foka

Zvali su ih “heroji u trapericama”. Zapovjednik 76. pakračke bojne bio je pukovnik Stjepan Klasnić, a njegov zamjenik Marijan Kulhavi – Foka kojeg je nakon pogibije 30. prosinca 1991. godine zamijenio Drago Skalnik.

TKO JE Marijan Kulhavi zvani Foka?

Foka je bio veliki domoljub i jedan od prvih dragovoljaca Domovinskog rata u Pakracu. Kao izuzetan časnik u sve akcije kretao je prvi, baš kao i na dan pogibije. Jedan od najboljih ratnih zapovjednika Hrvatske vojske što potvrđuje kada je major JNA koji je došao na zamjenu mrtvih tijela vojnika rekao da bi „svaka vojska na svijetu htjela imati časnika kakav je bio Foka“. Uživao je veliki autoritet među suborcima: “…Još uvijek čujem onu riječ koju pravi zapovjednik i čovjek mora reći, a to je: “Dečki, za mnom!… U životu sam imao puno šefova, komandira, zapovjednika, ali tako oštrog, iskrenog, domoljubnog, od naroda i vojnika poštovanog, nisam imao. To može samo moj zapovjednik Marijan Kulhavi – Foka.”, svjedoči Fokin suborac.
Bio je to 29. prosinac i završetak akcije “Alfa” u sklopu operacije “Orkan ’91” i Hrvatska je vojska oslobodila Pakračke Vinograde čime je otklonjena i zadnja mogućnost pada Pakraca. Tom akcijom otvorena je i prometnica Pakrac – Požega, no zbog izravne blizine prvih srpskih položaja, prometovanje tom cestom bilo je izrazito opasno sve do “Bljeska”. No vratimo se na početak, kreće oslobađanje Pakračkih Vinograda – izvidnička grupa 55. samostalnog bataljuna Bjelovar i Marijan Kulhavi kreću kao izvidnica i ulijeću u zasjedu. To je bilo pred kraj ulice Svetog Roka u Pakracu, te se Foka pogođen u nogu povukao se iza naslaganih drva i na motorolu zvao pomoć. Nažalost, nije mu bilo pomoći, a pri pokušaju izvlačenja Foke jedan je branitelj poginuo. Zbog toga je sam sebi presudio iz očevog pištolja ne želeći živ pasti u ruke neprijatelja.
Poginuli su s njim: Ivan Bedeković, Ante Ćurić, Franjo Gašpar, Dražen Hudec, Željko Novosel, Darko Peroš i vođa izvidničke grupe Marijan Kulhavi Foka kao pomoćnik zapovjednika 76. samostalnog bataljuna Pakrac.
Kroz 76. samostalnu pakračku bojnu je od njegova osnivanja pa da kraja rata prošlo oko 1700 vojnika, od kojih je 87 poginulo, a više od 300 ih je ranjeno.
Iako je temelje obrane Pakraca još u srpnju 1991. postavio Stjepan Širac – Stipa, on nažalost nije dočekao službeno ustrojavanje bojne jer je poginuo 6. listopada 1991. u bitci za Batinjane. Zapovjednik bojne bio je pukovnik Stjepan Klasnić, a njegov zamjenik Marijan Kulhavi – Foka kojeg je nakon pogibije 30. prosinca 1991. godine zamijenio Drago Skalnik. U Donjoj Obriježi na sastanku 28. listopada kojeg su sazvali načelnik štaba TO Pakrac Antun Brkljačić – Tinča i pomoćnik povjerenika za poslove obrane Željko Špelić – Jura, u prisutnosti tada imenovanih zapovjednika satnija, a na temelju Zapovjedi za ustrojavanje pristigle nekoliko dana ranije, osnovana je 76. samostalna bojna od dragovoljaca pakračkog kraja. Uz gore spomenutog zapovjednika i zamjenike, u zapovjednoj strukturi bili su i Marko Matijašević, zadužen za logistiku, Miroslav Fila za vezu, te Boris Šoštarić za administraciju. Bojna je formirana prema snagama na terenu i potrebama na bojištu, a bila je puno veća od normalne bojne.
Pripadnici bojne, osim junačke obrane Pakraca i Lipika 1991. godine, sudjelovali su u Bljesku, Oluji i u operaciji Una, ali njihov najveći značaj je što su bili temelj obrane pakračkog kraja. Gotovo četiri i pol mjeseca 1991. odupirali su se višestruko brojnijem i nadmoćnijem srpskom neprijatelju da bi pred kraj godine poduzeli i napadne operacije u kojima su opet bili među prvima, poput oslobađanja Lipika, Dereze, Kusonja itd.
Potpisivanjem Sarajevskog primirja (2. siječnja 1992.) nastavili su djelovati kroz 52. domobransku pukovniju, a bili nazvani „herojima u trapericama“ jer su u civilnoj odjeći pomagali policajcima držati crtu obrane. Tako je bilo sve do kraja Bljeska 1995. kada su zajedno s pripadnicima pakračke policije prvi ušli u okupirani dio grada Pakraca zvan Gavrinica i tako okončali rat u svome gradu…Pakrac nikada nije postao glavni grad SAO Zapadne Slavonije kako su sanjali krvoloci i četnici, spriječili su ih “heroji u trapericama” .

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

29.prosinca 1991. U završnici operacije Orkan ’91 iz zasjede 12. Hrvatskih vojnika ubijeno i masakrirano.

30. prosinca 1991. Širinci (Nova Gradiška) – Hrvatska vojska ruši četnička uporišta u Slavoniji!