in

28. prosinca 1991. Operacija Alfa-JNA i TO, izvršila protunapad

U jutarnjim satima 28. prosinca 1991. Hrvatske oružane snage, koje su oslobodile dan ranije rečena četnička uporišta, očekivali su prema dogovoru topnički napad na rubne položaje i u dubinu neprijateljskih položaja, te nastavak čišćenja terena i proboj prema rijeci Savi. No, umjesto toga naše topništvo nije djelovalo, stoga je zauzvrat, tzv. JNA i TO, izvršila protunapad, prvo artiljerijski napad na naše položaje u Šeovici, Japagi, a potom i po samom Pakracu i Lipiku i ostalim našim položajima.
Našim snagama stiglo je pojačanje s pripadnicima HV-a, u sam centar Šeovice i krajni dio oslobođenog područja. Dovezeni su s dva kamiona, a prilikom iskakanja iz kamiona, među njih su ispaljene četiri minobacačke mine, od kojih je poginulo četiri pripadnika HV-a i jedan pripadnik MUP-a, a više od 20-ak vojnika je ranjeno. Stoga je uslijedilo izvlačenje ranjenih i mrtvih, opet pod artiljerijskom paljbom, jedan dio postrojbi se povukao prema Japagi, te dalje prema Gavrinici i u sam Pakrac.
Nešto prije podneva, cca 300 pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, napušta Šeovicu, kreće prema Japagi, a zbog nailaska neprijateljskog tenka, primorani su kroz minirano područje krenuti prema Pakračkoj bolnici, te se naći na otvorenom položaju za djelovanje neprijateljske vojske svim mogućim vrstama oružja. Unatoč tome, spustili su se do obližnjih kuća u Gavrinici, gdje su opet naišli na tenk, a od „teškog“ naoružanja posjedovali su samo tromblone, tako da bilo kakva vrsta okršaja bila nemoguća.
Nakon nekoliko sati probijanja kroz protivničke redove, ova grupa je došla do Zapovjedništva obrane Grada Pakraca, a ljudstvo je raspoređeno po ranijim crtama razgraničenja. Nakon ovog došlo je do smjene dotadašnjeg Zapovjednika PP Pakrac, Naila Brulić Babe. U operaciji „Alfa“ hrvatske snage imale su 35 poginulih i 62 ranjena vojnika, od čega je sedam poginulih i 38 ranjenih bilo iz 3. satnije pakračkog 76. bataljuna. U toj akciji poginuo je Marijan Kulhavi – Foka, jedan od najhrabrijih pakračkih branitelja, a zapovjednik 3. satnije 76. bataljuna, Stipo Hodak, teško je ranjen. Branitelji koji su bili u akciji za gubitke drže odgovornim zapovjedništvo.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

JURE VITEZ FRANCETIĆ “Svi za jednog, a jedan za sve”

28. prosinca 1994. Planom Z-4 zločini srpske vojske pokušali ozakoniti genocidnu Srpsku Krajinu u Hrvatskoj