in

U Gornjim Jamama kod Gline zapaljene tri hrvatske obitelji s djecom

Na današnji dan 11. prosinca 1991. počinjen je strašan zločin u Gornjim Jamama kod Gline o kojemu hrvatska javnost ništa ne zna. Radi se ne samo o zločinima nad 15 civila, već i o ubijanju troje djece od 10 do 14 godina. Ubijena je cijela obitelj Fabac: otac Nikola, majka Marija i dvije djevojčice od 10 i 14 godina Nikolina i Željka. Također ubijena je i obitelj Dvorneković, majka Slavica, djed, baka i 10-godišnji sin i unuk Darko. Ubijena je još jedna obitelj Fabac, otac Ivo i njegova dva sina Janko i Stevo.
Samo tri dana nakon ubojstva obitelji Zec u Zagrebu, maleno hrvatsko selo Gornje Jame kod Gline zadesila je još veća tragedija o kojoj se i danas ništa ne zna. Ubijene su tri hrvatske obitelji s djecom.
Tamošnje pobijene obitelji su posve nepoznate zaboravljene, za razliku od obitelji Zec, premda se sve događalo u isto vrijeme. Zašto? Imaju li sve žrtve, sve obitelji, sva djeca jednaku ‘težinu’ ili ne? Možemo li konačno doznati sudbine i imena sve ubijene djece u Domovinskom ratu, a ne samo jednoga? Može li se i u njihov spomen napraviti poneka kazališna predstava, dokumentarni film ili barem javno izreći njihovo ime da se zna da su i oni ubijeni u podloj srpskoj agresiji na Hrvatsku? Srpske su postrojbe počinile strašne zločine u ljeto 1991. u 27 hrvatskih sela sjeverno od Gline, kada su etnički očistile i pobile gotovo sve Hrvate iz tih čisto hrvatskih sela. To su učinili u okviru svog monstruoznog plana Velike Srbije koji je podrazumijevao rijeku Kupu kao granicu te fašističke države, koja je i danas nedosanjani san mnogih političara sa prostora Republike Srbije.
Gojko Pavlović, sumještanin ubijenih Hrvata, koji je ostao u selu, ne napustivši svoje susjede Hrvate, i koji se usprotivio pokolju koji je slijedio. Uporno je ponavljao da ti Hrvati nikada nikome nisu nikakvo zlo učinili, vikom zapomažući i napominjući da je troje djece među tim uhićenicima. Njegove su pokušaje teroristi prekinuli paljbom iz strojnice, ubivši ga na mjestu. Potom su ubili i zarobljene Hrvate te ih zajedno s kućom zapalili. Selo je nakon tih stravičnih srpskih zločina uništeno, a danas se do njega jedva može doći šumskim putem i u njemu nitko ne živi. Od ubijenih mještana samo je troje pronađeno dok se za posmrtnim ostacima ostalih, uključujući Darka, Željku i Nikolinu još uvijek traga. Za ovaj stravični srpski zločin u Gornjim Jamama nitko nikada nije kazneno odgovarao.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu – konvoj spasa za 70.000 Hrvata Središnje Bosne

Filip Zubčić treći nakon prve vožnje veleslalom u Val d’Isere