in

Pokolj u Čanku “Ženu zavezali špagom za automobil i vukli je po selu sve dok nije preminula.”

Danas, 10. prosinca 2021. godine trideset je godina kako se dogodio jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu na prostoru Likev
Maleno selo našlo se na udaru velikosrpske agresije koju su na tome području provodili pripadnici tzv. JNA, Beli orlovi i Martićeva milicija.
Zarobljena stanovnica Čanka: “Mokrili su po nama”
“Počeli su nas tući u jutro, sa tri strane. Neki su bježali, neki se sakrivali ali kada su upali u selo, ubijali su i tukli. Nas su zarobili i maltretirali. Ne mogu opisati taj užas. Zvali su nas ustašama, a ja sam bila zatvorena u Korenici. Tamo je bio užas, tukli su nas danima, mokrili po nama. I danas živim u Čanku a agresorima poručujem da im opraštam, ali ne zaboravljam.”
Dragan Šnjarić, sin pokojne Jage, rekao je:
“Moju majku su pronašli zakopanu u vrtu s još nekim žrtvama iz Rijeke, pa je pokopana u Crikvenici. Tražio sam da se njezino tijelo premjesti ovdje u selo jer sam ja sada ovdje…”
Četnici su sumnjali kako baka ima devize i zlato i tražili su te vrijednosti po njezinoj kući. Kada nisu ništa našli, zapalili su sirotinjsku kuću, tukli nesretnu ženu i na koncu su joj zavezali noge za jedan auto i vukli je po cijelom selu.
Kada su zločinci opet stigli u središta sela baka Jaga bila je mrtva. Drugi su zaklani, ubijeni metkom u zatiljak, a jedan je starac obješen u svojoj kući koju su četnici potom zapalili.
Rodbina ubijenih mještana niti danas ne zna za grobove svojih najmilijih. Osmi mještanin Čanka ubijen je 30. travnja 1994. godine kad je došao na grob svoje kćeri na seoskom groblju.
Tijekom tromjesečne agonije sela sa 60-ak stanovnika i oko 70 branitelja, u obrani Čanka je 10. prosinca 1991. godine poginulo ukupno 28 branitelja, najviše pripadnika riječkih postrojbi 128. br. Sveti Vid i 111. brigade, zatim 133 br. iz Otočca, 1. gardijske brigade, kao i nekoliko pripadnika MUP-a.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Gospa u poruci nam govori: Lijek koji čovječanstvo u ovim nemirnim vremenima treba je ovdje…

Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu – konvoj spasa za 70.000 Hrvata Središnje Bosne