in

„Animirani“ film hrvatske sinkronizacije „ ODLAZAK ŠTAKORA IZ KNINA“

Crtani film nazvan „Domovinski rat za najmlađe“

Satirični animirani film “Domovinski rat za početnike” izazvao je pravu uzbunu u Srbiji. Tv Pink, najgledanija tv u Srbiji u Jutarnji progran dovela je Vojislava Šešelja da komentira taj uradak. Tvrde sa taj film prikazuje djeci prije spavanja.
U Hrvatsko je je malo tko vido film jer je stranica Pretjerivač, koja ga je izvorno objavila, nestala s Facebooka. U Srbiji su ga skinuli i objavili kao dokaz “ustaškog ludila”. U pitanju nije hrvatski animirani film, već stari crtač iz čuvene produkcije Sily Symphony, koji smo nekada često mogli vidjeti na televizijama. Napravljen je po čuvenoj priči o sviraču koji odvodi miševe iz grada uz pomoć svoje Čarobne frule. Samo što je u ovom filmu nadograđen tekst, narator i pjesme.
Crtani film nazvan „Domovinski rat za najmlađe“, koji se pojavio na društvenim mrežama, prikazuje Srbe kao pacove koji teroritiraju Knin, onda se pojavio trubadur iz Čavoglava kojim im jezasvirao a, a oni na traktorima pobjegli u Otadžbinu. “Film počinje u bajkovito prikazanom Kninu, čiji mir i ljude (Hrvate) koji žive u njemu remete štakori (Srbi) koji ne samo da ih potkradaju i maltretiraju nego su odlučili da svi moraju živeti u jednoj „čistoj štakorskoj državi”. Kada se, kako narator crtanog kaže, činilo da više nema nade i da su štakori pobijedili, pojavio se trubadur iz Čavoglava s čarobnom frulom koga štakori nisu u početku shvatili ozbiljno pa su nastavili sa „velikoštakorskom agresijom“, sve dok im nije zasvirao omiljenu melodiju, pa su začarani izašli iz Knina pjevajući pjesmu o vojvodi Momčilu Đujiću i Dinari” kazao je Savo Štrbac za RTRS.

“Trubadur iz Čavoglava“

“Trubadur iz Čavoglave“ je Marko Perković Tompson. Znajući šta štakori i najviše žele, trubadur ih je zasvirao “Kninsku kraljivu” namamio u „čarobni traktor“. Čak je i jedan štakor, koji se kolebao krenuo za njima, a kapija Knina se zauvijek zatvorila. Crtani, koji traje dvij minuta i devet sekundi završava riječima: „Čim su štakori ušli u traktor nestali su zauvijek s ovih područja i svi su živeli sretno do kraja života.” Snimka crtanog filma u međuvremenu je skinuta sa društvenih mreža na kojima se bio pojavio ili mu se ne može pristupiti.
Brojni portali u Srbiji i dežurni analitičari hrvasko-sropskih odnosa odreda su komentirali film. No, portal Raskrinkavanje.me koji provjerava istinitos objaljenog sadržaja ( kao naš Faktograf) piše da je riječ o satiri i da se video satirične strani predstavljaju kao govor mržnje prema Srbima. naveli su brojne portale koji su objavili tekstzove o tom filmu.

„USTAŠKOM LUDILU NEMA KRAJA!

U animiranom filmu za decu SRBE PRIKAZUJU KAO PACOVE KOJI IZ KNINA BEŽE NA TRAKTORU!“
„U Hrvatskoj ne jenjava bolesna politika i govor mržnje prema Srbima, svakodnevno se ispoljava u svim oblicima od uličnih grafita, preko lektire u školama, sve do crtanih filmova za decu koji govore o domovinskom ratu, predstavljajući Srbe kao pacove koji su maltretirali narod.”
U skandaloznom animiranom filmu “Domovinski rat za najmlađe” govori se o kraljevskom gradu Kninu u kome su pacovi dugo godina živjeli kraj ljudi, a onda su odlučili “da svi pacovi moraju živjeti u jednoj čistoj pacovskoj državi, pa su počeli maltretirati ljude”, aludirajući da su štakori Srbi koji su počeli da maltretiraju Hrvate. – Bili su prava napast, krali su sve, od hrane, odeće, do traktora. Kad je izgledalo da više nema nade, pojavio se Svirač iz Čavoglava sa čarobnim frulom – kažu u filmu u kome se Knin oslobađa tako što Svirač namami pacove u traktor, koji ih odvozi iz Knina“, navodi se između ostalog u tekstu Informera. I da, u animiranom filmu se čuje upravo to. Temu su “obradili” i portali: novicentar.rs , nasaborba , republika , rtrs.tv , srpskaistorija , srbijadanas , srpskacafe , srbin.info , pravda.rs , Alo …
Ipak treba pojasniti da nije u pitanju hrvatski animirani film, već stari crtač iz čuvene produkcije Sily Symphony , koji smo nekada često mogli vidjeti na televizijama, napravljen po čuvenoj priči o sviraču koji odvodi miševe iz grada uz pomoć svoje frule. Druga, i najbitnija stvar u cijeloj priči, je to što je, kako se jasno vidi na videu koji je Informer objavio piše – Pretjerivač.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Istinita priča o branitelju Vukovara koji je optužen za “klanje 41 srpskog djeteta“ u Borovu naselju

Da li je Sv.Korona zaštitnica pandemije?