in

“NAŠI ANĐELI” 402 Toliko je ukupno stradalo djece u Domovinskom ratu!

Mržnja velikosrba prema hrvatskoj djeci – 402 žrtve
Zauvijek će ostati zabilježeno da je najmlađa žrtva Vukovara bio Ivan Kljajić, koji je imao svega šest mjeseci kada je nastradao, kao i da je najmlađa žrtva Ovčare Igor Kačić imao svega 16 godina. Tek je krenuo u srednju školu i još nije zakoračio život.
Čudovište koje se zove Veselin Šljivančanin, oficir Titove JNA, zločinac bez premca koji danas šeće ulicama Beograda kao slobodan čovjek. Žrtva Ovčare Igor Kačić imao svega 16 godina. Tek je krenuo u srednju školu i još nije zakoračio život. Srpskoj vojsci (Titova JNA i četnici), zločincima bez milosti i zrna ljudskosti, bio je kriv samo zato jer je bio sin branitelja Vukovara. Osobno ga je izdvojio za smrt.
Za vrijeme Domovinskog rata samo je u Slavonskom Brodu život izgubilo 29 djece, što je najviše među svim hrvatskim gradovima.
*U Domovinskom ratu poginulo je 402 djece, a 1260 djece je ranjeno i ima veći ili manji postotak invaliditeta. Novija istraživanja koja se sustavno bave tim veoma teškim i tragičnim slučajevima govore o nešto manjem broju ubijene djece, no kako su neizravne žrtve Domovinskoga rata još moguće zbog zaostalih eksplozivnih naprava i relativno velikoga broja nestalih civila općenito, teško je podvući crtu ispod određene brojke. Ratu je bilo izloženo oko milijun djece u Hrvatskoj, a oko 600 000 njih bilo je izravno pogođeno ratom. Mnogima su ubijeni jedan ili oba roditelja, braća, sestre, rodbina ili prijatelji. Mnogima su spaljeni ili razoreni domovi. Prema prvim podatcima koji su bili dostupni od svibnja 1991. do rujna 1996. na području Hrvatske poginulo je 306 djece do 17 godina – bez okupiranih područja. Najviše je djece ubijeno u prvih šest mjeseci agresije na Hrvatsku kada je poginulo 110 djece. Najmlađe ubijeno dijete imalo je samo četiri mjeseca. Vrste ozljeda koje su dovele do smrti većinom su stradanja od zrakoplovnih i topničkih napada te ranjavanja iz vatrenoga oružja i eksplozivnih naprava.
U istom je razdoblju ranjeno 901 dijete u dobi do 17 godina, no utvrđivanjem dodatnih okolnosti stradavanja ta se brojka popela na 1276 djece. Najviše djece ranjeno je u prvih šest mjeseci rata – 512 (57 %). Zbog velikoga broja neeksplodiranih projektila i naprava na teritoriju Hrvatske to nije konačan broj. Od ukupnoga broja ranjene djece njih 86 doživotni su invalidi.
Do kraja rata evidentirano je 35 nestale djece. Vezano uz prisilne migracije – samo je od listopada 1991. do prosinca 1991. registrirano oko 308 000 prognanika, od kojih su 172 000 bila djeca. Od studenoga 1992. registrirane su 264 194 prognane osobe, od kojih je 148 000 djece. Dakle, u ukupnom broju prognanih najveći je broj djece. Do travnja 1997. broj prognane djece još je velik – 36 000.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

ADVENT ILI DOŠAŠĆE Razdoblje priprave za proslavu rođenja Isusa Krista na Božić, a također i priprave za Drugi Kristov dolazak.

U SJEĆANJE -GENERAL SLOBODAN PRALJAK 1945-2017