in

ADVENT ILI DOŠAŠĆE Razdoblje priprave za proslavu rođenja Isusa Krista na Božić, a također i priprave za Drugi Kristov dolazak.

Prvu nedjelju došašća karakterizira ponovni Kristov dolazak, drugu i treću osoba Ivana Krstitelja, četvrta predstavlja Mariju, Djevicu i Majku, koja je rodila Krista.
Došašće ili advent je vrijeme u crkvenoj godini, kad se kršćani intenzivnije pripravljaju na svetkovine Božića i Bogojavljenja. To je istodobno vrijeme očekivanja Kristova dolaska na kraju vremenâ (Sudnji dan). Vrijeme došašća nije toliko obilježeno pokorom, koliko više radosnim i povjerljivim očekivanjem. Počinje nedjeljom koja pada između 27. studenoga i 3. prosinca (drukčije rečeno: nedjeljom koja je po kalendaru najbliža blagdanu svetoga Andrije apostola). Došašće obuhvaća tri tjedna te dane između četvrte nedjelje došašća i samog Božića.
Liturgijska boja u došašću je ljubičasta, (kao u korizmi). U misi se izostavlja himan “Slava” u misi, da bi taj tipično božićni himan (“Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje!”) jače odnjeknuo na svetkovinu Kristova rođenja (Božić). U došašću su svakog jutra “zornice” puku omiljene rane mise na kojima se pjevaju tipične adventske pjesme. Primjerice “Pada s neba roso sveta”, “Poslan bi anđel Gabrijel” i mnoge druge.
Adventski vijenac
U vremenu crkvene godine koje zovemo došašće svečani adventski vijenac susrećemo na mnogim mjestima. Prisutan je u svim crkvama, premda nije liturgijski propisan, no sve češće ga nalazimo i na počasnom mjestu po kućama, u obiteljima, u različitim ustanovama, od vrtića do hotelske recepcije, na TV ekranu i u ilustriranom časopisu. Postavlja se na stol ili vrpcama objesi o strop. Može ga načiniti svatko sam, što je najbolja varijanta, ali i kupiti u cvjećarnici, na tržnici. Ima jednostavnih i raskošnijih, ali uvijek su to u krug spletene zimzelene grančice, ukrašene raznobojnim, ponajčešće ljubičastim, vrpcama (ljubičasto je u katoličkom bogoslužju boja došašća) i – najvažnije – u vijenac su okomito utaknute četiri svijeće. One se pale postepeno, po jedna više svaki od četiri adventska tjedna. I tako se čeka Božić! Adventski vijenac nije samo lijepi “cvjetni aranžman” u ogoljeno zimsko doba, nego on na specifičan način, diskretno, okuplja ukućane, angažira ih i upravlja u određenom pravcu. Podsjeća ih da nešto dolazi, potiče da to čekaju.
Stariji će se sjetiti da “kod nas ranije nije bilo toga vijenca”. Znatnije se proširio i udomaćio u posljednjih desetak godina. Primili smo ga iz Europe, osobite iz Austrije i Njemačke. Ondje je on u adventsko vrijeme doslovno svudašnji. No i tamo je došao tek poslije prvog svjetskog rata; “prenesen je” iz skandinavskih, protestantskih zemalja kao simbol života (zimzelen), rastućeg svjetla (postepeno paljenje svijeća) i očekivanja božićnog dolaska Kristova (Krist – svjetlo).

Molitva u obitelji i paljenje prve svijeće

Bože, svjetlo istinsko, ti si u svome čovjekoljublju htio čovjeka izvesti iz tame grijeha i smrti, obnoviti u njemu sve što je grijehom ranjeno i udahnuti mu život koji odiše tvojom vječnošću. Rasvijetli svojim životvornim Duhom naše živote, okrijepi naše zajedništvo i u naše odnose unesi ljepotu svoje ljubavi da hodeći vjerno putem tvojih zapovijedi, otvorena srca susrećemo ljude i svjedočimo im radost koju daruješ svakom čovjeku. Daj da ovaj zapaljeni plamen gori u nama bez prestanka kako bismo u milosnome vremenu došašća uzmogli rasti u vjeri, u predanju tebi i u radosnome prihvaćanju Ljubavi kojom si otkupio svijet. Gospodine, budi nam svjetlo na putu života. Amen. Oče naš. Zdravo Marijo. Slava Ocu.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Znate li tko je Vitez Stanko Branimir Kraljević

“NAŠI ANĐELI” 402 Toliko je ukupno stradalo djece u Domovinskom ratu!