in

Čovjeka ubio metkom u glavu i bacio u rijeku. POLICIJA je pritvorila i prijavila za ratni zločin bivšeg pripadnika srpskih paravojnih formacija Jovana Baljka

Muškarac s područja Hrvatske Kostajnice osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva!

Odveli od kuće na obalu rijeke Une, gdje su ga hicem iz vatrenog oružja usmrtili i tijelo bacili u rijeku.
Sumnja se da su tada 70-godišnjaka odveli od kuće na obalu rijeke Une te ga usmrtili hicem iz vatrenog oružja i tijelo bacili u rijeku… Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, dovršili kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjakom s područja Hrvatske Kostajnice, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Naime, njega se sumnjiči da je tada kao 32-godišnjak zajedno sa sada pokojnim, a tada 32-godišnjim muškarcem, u noćnim satima 15. srpnja 1992. godine kao naoružan i uniformiran pripadnik paravojnih oružanih formacija tzv. „ SAO Krajine“ došao na područje Hrvatske Kostajnice u mjesto Rosulje na adresu oštećenog tada 70-godišnjaka. Uz prijetnju oružjem, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, istog su odveli od kuće na obalu rijeke Une, gdje su ga hicem iz vatrenog oružja usmrtili i tijelo bacili u rijeku.
26.11.2021. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 26. studenog 2021., povodom kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke, provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske te je, nakon ispitivanja, doneseno rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika. Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 61-godišnjak 15. srpnja 1992. na tada privremeno okupiranom području Republike Hrvatske, u Rosuljama (općina Hrvatska Kostajnica) postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva. Osnovano se sumnja da je okrivljenik kao pripadnik srpskih paravojnih oružanih postrojbi, zajedno s drugim pripadnikom tih postrojbi (taj pripadnik je danas pokojni) došao do kuće civila (1922.) iz koje su ga izveli i odveli na obalu rijeke Une te ga usmrtili hicima iz vatrenog oružja, a potom njegovo tijelo bacili u rijeku. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je odbio prijedlog ovog državnog odvjetništva te će državno odvjetništvo podnijeti žalbu na to rješenje suca istrage, objavio je DORH.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Knjiga “HEROJSKI VUKOVAR” Da li je pisana iz lica JNA?

“BIJELI TIHI MARŠ” U Zagrebu prosvjed protiv COVID potvrda