in

Veliki pokolj u Lovasu

Čak 21 osoba ubijena je u 'hodu smrti' po minskom polju

Četrnaest pripadnika Teritorijalne obrane i paravojne postrojbe “Dušan Silni” 18. listopada 1991. potjeralo je 51 mještanina Lovasa u minsko polje, 21 ih je poginulo, a većina je ranjena.
Paravojne postrojbe tako su natjerale skupinu Hrvata “očistiti” minsko polje. Oni nisu znali gdje točno idu. Kada su došli na minsko polje natjerali su ih da se prime za ruke, rašire i da pješice krenu kroz polje. Ubrzo su naletjeli na mine i znali da su osuđeni na smrt. Kada je jedna mina pokrenula cijelu seriju eksplozija, vojnici su istodobno otvorili vatru na skupinu.
Nekih tjedan dana kasnije nove žrtve su napunile grobnicu, one koje su nastradale u minskom polju, događaju poznatom kao “Krvava berba grožđa”, zatim žrtve ubijane u garažama, podrumima. Sve skupa 68 leševa ležalo je u toj grobnici. Masovna grobnica Lovas po broju žrtava najveća je nakon one na Ovčari. Posmrtni ostaci ekshumirani su u ljeto 1997. godine, a pokopani su 21. ožujka 1998. godine.
Naime, napad na Lovas je bio dijelom akcije kojim se “čistilo” teritorij za napredovanje velikosrpskih postrojbi u okolici Vukovara. U napadu su sudjelovale su četničke postrojbe “Dušan Silni” i “Beli orlovi”.
Zapalili su crkvu u Lovasu, a zatim natjerali sve Hrvate da nose bijele vrpce oko ruke. Na hrvatskim kućama morale su stajati bijele plahte. Zapalili su, uništili i opljačkali 261 obiteljsku kuću.
Stanovništvo je mučeno na najstravičnije načine. Batinjani su pendrecima, šipkama, kabelima. Vadili bi im zube, stavljali sol na rane, mučili elektro-šokovima, bušilicama im bušili noge. Tortura nisu bile pošteđene ni žene.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Smrt nikako nije kraj čovjekova putovanja

Gospina poruka 25.11.2021