in

SRB?”Četnička obljetnica klanja i zločina nad Hrvatima pod krinkom antifašizma”

‘Ustanak’ u Srbu bio je četnički, a počeo je pokoljem moje obitelji u Zrmanja Vrelu

Nedaleko Srba nalazi se mjesto Zrmanja Vrelo, koje je nekada bilo općinski centar iz kojega rodom potječe Vladimir Šulentić, dugogodišnji zaposlenik Instituta Ruđer Bošković. Gospodin Šulentić javio se Narod.hr-u u želji da objelodani svoju obiteljsku priču koja nije samo osobna povijest jedne obitelji, nego odraz slike povijesti hrvatskoga naroda i, stoga, važno identitetsko pitanje.
Dana 27. srpnja 1941. Milan povodom vojnih akcija u Srbu dobiva poziv da dođe u Gračac gdje se treba sastati s načelnicima ostalih općina u tom dijelu Like i treba sagledati novonastalu situaciju i dogovoriti što poduzeti. U međuvremenu od 100 do 150 pobunjenika ušlo je u Zrmanju noseći crvenu zastavu i opljačkali su Milanovu kuću i trgovinu. Na kuću su potom objesili crvenu zastavu, ali ona je odmah idući dan uklonjena od strane samih pobunjenika koji – očito – nisu bili antifašisti.
“28. srpnja 1941., prilikom dolaska u Zrmanju, pobunjenici su ubili, odnosno mučili i dotukli zamjenika općinskog blagajnika, Hrvata iz Splita (kojemu su iskopali mu oči i oko njega plesali kolo) nepoznata nam imena, koji je trebao preuzeti dužnost blagajnika od bivšeg blagajnika Srbina. Pošto su pobunjenici organizirali vlast u Zrmanji i predali je mjesnim Srbima, koji su im se odmah pridružili i dobili oružje, krenulo ih je nekoliko desetaka u razne krajeve da bi proširili ustanak.

3. kolovoza 1941. “Da vidimo kako će se Hrvati sada boriti!”

U SRBU LIKVIDIRALI 37 ČLANOVA OBITELJI IVEZIĆ ( 10 djece živo bačeno u jamu duboku 20 metara)

Pakleni plan koji se počeo provoditi nakon prve puške koja je opalila u Srbu 27. srpnja 1941.«
Dječje lubanje izvađene iz jame na Dabinom vrhu 07.svibnja.2014. Dva dječaka Jure i Jakov Ivezić u trenutku bacanja u jamu imali su jedva 3 godine. Ovo se slavi kao tzv. narodni ustanak u Srbu 27.07.

PRONAĐENO 19 KOSTURA OD ČEGA 10 DJEČJI LUBANJA-AKTERI FAMOZNOG USTANKA U SRBU LIKVIDIRALI 37 ČLANOVA OBITELJI IVEZIĆ ( 10 djece živo bačeno u jamu duboku 20 metara)

Međutim, povijesna istina, strogo čuvana od javnosti punih 75 godina, unatoč tome što je jama otvora 80 x 60 cm bila zazidana 1966. godine kako bi se prikrio zločin, napokon je bez velikih nepoznanica izišla na vidjelo i bacila na krivotvoriteljsko smetlište tobožnji »partizanski ustanak« u Srbu. Koliko god to bolno bilo za sadašnje SDP čelništvo, antifašističke i druge nevladine udruge, temeljem dosadašnjih znanstvenih istraživanja i svjedočenja potomaka žrtava, riječ je o stravičnom zločinu nad nevinim hrvatskim žrtvama – obiteljima iz zaseoka Ivezići koji su pobijeni tijekom tzv. ustanka u Srbu. Ono je tada potpuno opljačkano i spaljeno, a ubijeno je 37 osoba, među kojima 18 djece u dobi od tri do 18 godina. U jamu su bačene i trudnice, a spasila su se samo dvojica mladića i jedna djevojka.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Operacija “Ljeto ’95” oslobodilačka je akcija Hrvatske vojske koja se odvijala od 25. do 30. srpnja 1995. godine.

Kako da molitva bude djelotvorna