in

Pođite djeco, pomozite rodu…”Kata Šoljić”

Kata Šoljić (Vukšić Donji kod Brčkog 23. veljače 1922. – Zagreb, 8. srpnja 2008.), majka je četvorice poginulih branitelja Vukovara i junakinja Domovinskog rata. Ona je simbol patnje i hrabrosti hrvatske majke u Domovinskom ratu. U Domovinskom je ratu izgubila četvoricu sinova: Niku, Ivu, Miju i Matu...

Njezine patnje započinju već s trinaest godina, kada joj umire otac, a nedugo zatim i majka. Tijekom Drugog svjetskog rata ubijena su joj četiri brata za čija mjesta počivališta nikad nije saznala.

1941. godine udala se u Vulice za Antu Šoljića, s kojim je imala četiri sina i dvije kćerke. Suprug joj umire 1981. godine, kada s kćeri Anom i zetom Ivanom seli u Vukovar. U Vukovaru ostaje do početka Domovinskog rata, a onda privremeno odlazi u Mađarsku te u progonstvo po mnogim mjestima u Hrvatskoj.

U Domovinskom ratu izgubila je četvero sinova – Niku, Ivu, Miju i Matu.

Ni jednog tijela, ni jednog groba nad kojim bih zaplakala. No, moji sinovi svoje živote nisu dali uzalud. Ostali su da brane svoj grad, takvi su bili moji sinovi.

Niko je imao 49 godina kada je zarobljen u borbama prije pada Vukovara te odveden u koncentracijski logor Srijemska Mitrovica. U logoru je mučen i ubijen u prosincu 1991. godine, a za njim su ostala tri sina.

Mijo je zarobljen kada se vratio u Srijemske Čakovce, a njegovi su ga susjedi ubili u kukuruzištu na dan pada Vukovara, 18. studenog.

Ivo je krenuo je u proboj iz Vukovara. Međutim, upao je u zasjedu te se utopio nakon što je skočio u Dunav. On je imao troje malodobne djece.

Mato je poginuo na početku rata, 19. rujna 1991. godine, kada je JNA pokušala zauzeti vojarnu u Vukovaru.

Ja sam Kata Šoljić, Hrvatica, majka iz Vukovara. Rodila sam i odgojila šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje domovine Hrvatske od srpskog agresora u Domovinskom ratu 1991. godine. (…) Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Čudesno ozdravljenje djevojčice Nike po molitvi Fra. Ive Pavića

“Užičko kolo i Srpska zastava u centru Hrvatske’? TKO ĆE BITI KAŽNJEN?”