in

HRVATSKA KUNA ILI EURO? “Zaštitimo hrvatsku kunu”.

Hrvatski suverenisti najavili su u četvrtak da u listopadu počinju s prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma za zaštitu nacionalne valute kune, jer smatraju da se o odricanju od monetarnog suvereniteta mora očitovati hrvatsku narod.

“Za ulazak u Europsku uniju imali smo referendum, kao i oko izlaska iz Jugoslavije, a kada se govori o odricanju od suvereniteta, što odricanje od nacionalne valute jest, smatramo da se hrvatski narod o tom pitanju mora izjasniti na referendumu”, istaknuo je čelnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović na konferenciji za novinare. Ustvrdio je da se oko svih ključnih tema u društvu treba tražiti stav naroda, a ovaj referendum održao bi se pod nazivom “Zaštitimo hrvatsku kunu”.

Dodao je kako je točan “protuargument trenutačno vladajuće garniture” da je uvođenje eura već davno predviđeno Ugovorom o pristupanju EU, ali i naglasio da nijedan hrvatski građanin od onih dvije trećine koji su glasovali za EU nije znao da smo se obvezali da ćemo u nekom roku uvesti euro, odnosno, ući u eurozonu. Stoga smatramo da se o ovom važnom pitanju, želi li hrvatsku kunu ili euro, treba očitovati narod, kazao je Zekanović.

Naveo je da kada govori o suverenitetu misli i o zaštititi ekonomskih interesa hrvatskog naroda, napominjući da je to i pitanje standarda jer je u svim zemljama koje su uvele euro, naveo je, standard pao, a cijene u maloprodaji porasle. Rekao je i da neke zemlje EU nisu uvele euro, a da hrvatske vlasti, ocijenio je, to čini isključivo kako bi se dodvorili trenutačno vladajućoj garnituri u Bruxellesu, što nije interes hrvatskog naroda.

Zekanović ne misli da je u koliziji sa samim sobom i nedosljedan jer se protivi euru iako istodobno ima i kredit i štednju u eurima. “Krediti u eurima su bili povoljniji i naravno da sam ga zato podignuo. Kada krediti budu povoljniji u kunama, naravno da će hrvatski građani podizati kredite u kunama. Zato je potreban HNB, bankarski sustav i politička odluka Vlade da se to omogući i to je obrana suvereniteta”, poručio je.

Piše Hina

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Nova pjesma klape ‘Sv. Juraj’ ‘Ostani s nama, Kraljice Mira’

Čudesno ozdravljenje djevojčice Nike po molitvi Fra. Ive Pavića