in

Krenuo 10. ultramaraton Vukovar-Srebrenica

Iz spomen-područja Ovčare u utorak je krenuo 10. ultramaraton Vukovar-Srebrenica čiji će sudionici od 6. do 10. srpnja pretrčati 227 kilometara dug put od Ovčare do Potočara (Srebrenica) kako bi odali počast žrtvama rata u Vukovaru i Srebrenici.

Namjera je organizatora podsjetiti na sve nedužne žrtve tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice i povezivanjem tih dvaju gradova žrtava upozoriti na važnost sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još ništa ne znaju o sudbini svojih najmilijih. „Maratonci trče za sve žrtve rata, nevino stradale civile te time žele međunarodnoj i svjetskoj javnosti uputiti poruku da svi zločinci koji su vršili etnička čišćenja, koja su završila genocidom, moraju biti dovedeni pred lice pravde“, rekao je u ime organizatora, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Ekrem Bećirović.

Ultramaratonce je s Ovčare, gdje su položili vijenac i zapalili svijeću podno spomen-obilježja, ispratio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. “U spomen na sve nevino stradale trebamo njegovati ovu uspomenu. Zlo koje je predvodila velikosrpska politika na čelu sa Slobodanom Miloševićem ne smijemo zaboraviti i na njega moramo upozoravati mlade generacija te širiti svijest kako se takvo što više nikada ne bi ponovilo“, rekao je Penava. Ultramaraton trče maratonci Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac, a na dionici Vukovar – Vinkovci pridružit će im se brigadir Ivan Galović, pukovnik Miroslav Varžić, Iva Smoljan, Daniel Srb, Kristijan Anđelić i Ivan Špoljarić. Na posljednjoj etapi Zvornik – Srebrenica (Potočari) pridružit će im se Nermina Bakalović, Mensur Velić i Boban Pantović.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

U Hrvatskoj je danas 96 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2

Nova pjesma klape ‘Sv. Juraj’ ‘Ostani s nama, Kraljice Mira’