in

Jama Jazovka ili dan Antifašista

Danas se obilježava dan antifašističke borbe u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (čiji je sastavni dio bila i Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Hrvatske) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a. (Nedostaje izvor.)

Obljetnica krvnicima

Prvi partizanski odred te vodstvo partizanskog pokreta vodilo je osmišljenu propagandu s ciljem širenja boljševičke ideologije i širenja mržnje prema političkim neistomišljenicima. Zločini su bili spontani (iz mržnje) i/ili organizirani (po naređenju). Tijekom gotovo čitavog Drugog svjetskog rata Titovi partizani su izbjegavali izravni sukob s oružanim snagama NDH i s njemačkom vojskom. Jugoslavenski komunisti su u svrhu uzdržavanja svojih postrojbi i stanovništva koje ih je podržavalo vršili konfiskaciju (oduzimanje) privatne imovine i strijeljali one koji su otvoreno protivili suradnji s njima.

Broj žrtava je i danas nepoznat

Dok većina slavi dan ANTIFAŠISTA , danas 22.lipnja se sjećamo žrtava kod jame Jazovka

Danas 22. lipnja, je u mjestu Sošice kod jame Jazovka, organizira svečano euharistijsko slavlje za sve žrtve koje su bačene u jamu Jazovka. Svečano euharistijsko slavlje započinje u 11 sati, a predvodio ga je varaždinski biskup mons. Bože Radoš u zajedništvu s rimokatoličkim i grkokatoličkim biskupima i svećenicima.

Iz jame ekshumirani ostatci 814 žrtava

Masovna grobnica Jazovka je jama koja se nalazi u šumi pokraj naselja Sošice na Žumberku u Republici Hrvatskoj. Obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, zaštićeno je kulturno dobro. Jama se sastoji od ulaznog dijela nalik bunaru dubokog oko 34 m, na čijem se dnu nalazi izduženi kosi dio dugačak oko 15 m. 2020. godine su iz jame ekshumirani ostatci 814 žrtava koje su ondje ubili partizani nakon zauzimanja Krašića u siječnju 1943. godine, te potom vojnici Jugoslavenske armije u svibnju i lipnju 1945. godine.

Jazovka je poznata kao mjesto masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata od strane partizana.

Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli iz zagrebačkih bolnica 1945. godine.

0
Odličan broj

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

“VRATITE TRG MARŠALA TITA”. Održan mimohod “besmrtni partizanski odred”

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu se vijorila zastava HOS-a i pjevalo ”Za dom spremni”.