in

“VRATITE TRG MARŠALA TITA”. Održan mimohod “besmrtni partizanski odred”

TREBA LI OVO DOZVOLJAVAT?

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZUABA) održali su u subotu u Zagrebu mimohod “Besmrtni partizanski odred”.

Mimohod je održan u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i 80. obljetnice ustanka u Hrvatskoj, izjavio je Hini predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i grada Zagreba Petar Raić. Mimohod je završio uspješno, istaknuo je dodavši kako su isticanjem portreta svojih narodnih heroja i boraca odali počast te time podsjetili na svoj ustanak 1941. godine. U ustanku su najprije formirane male skupine, a onda je ustrojen “besmrtni partizanski odred”, naglasio je Raić.

Tijekom II. svjetskog rata i poraća je izgubilo život 106.000 Hrvata iz Hrvatske od strane partizana.

Sudionici Mimohoda krenuli su u 11 sati s Trga žrtava fašizma, potom Ulicom Franje Račkoga, Jurišićevom ulicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ilicom, te Frankopanskom ulicom do Trga Republike Hrvatske, na kojem je bio istaknut plakat: “Vratite trg maršala Tita”. Izaslanstva Saveza antifašističkih boraca u subotu ujutro su na zagrebačkom groblju Mirogoj – na Grobnici narodnih heroja i na Partizanskom groblju te na spomen području Dotrščina položila cvijeće. Po prvi put mimohod “Besmrtni partizanski odred” u Zagrebu je održan 8.svibnja 2018. godine, a potom 8. svibnja 2019. Posvećen je bio pobjedi antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu. Mimohod sjećanja otpočeo je u Rusiji 2012. godine u gradu Tomsku, uz naziv “Besmrtni puk”. Tijekom zadnji godina mimohod se proširio na mnogo drugih zemalja.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Vjeruje da ćemo prvu utakmicu na EP-u protiv Engleske odigrati na viskom nivou

Jama Jazovka ili dan Antifašista