in

Ministar Banožić s veteranima 2. gardijske brigade Gromovi

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj u četvrtak su u MORH-u razgovarali s pripadnicima Udruge veterana 2. gardijske brigade Gromovi predvođenima predsjednikom udruge Ivanom Krupecom, o obilježavanju 30. godišnjice osnutka te brigade.
Ministar je na sastanku istaknuo važnost razmjene iskustava i zajedničku težnju prema jačanju i modernizaciji Hrvatske vojske, priopćeno je iz Ministara obrane RH (MORH).
„Gromovi su dali izniman doprinos u Domovinskom ratu, a zelena beretka sa znakom groma jedan je od prepoznatljivih simbola hrabrosti, pobjede i oslobađanja Hrvatske. Hvala vam na žrtvi i doprinosu slobodi te što i danas dijelite s nama sva svoja iskustva i znanja kako bi Hrvatsku vojsku svakim danom činili sve jačom i moćnijom“, rekao je ministar Banožić.

Podsjetio je i na profesionalan angažman pripadnika 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske tijekom potresa, koji su pogodili Hrvatsku. Banožić je istaknuo kako je to bila još jedna od situacija u kojoj su se Gromovi nesebično stavili na raspolaganje Domovini.

Predsjednik Udruge veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec upoznao je ministra Banožića i načelnika GS OS RH admirala Hranja s ciljevima i radom udruge te planovima za budućnost.

Druga gardijska brigada osnovana je 15. svibnja 1991. godine u vojarni “Trstenik” pokraj Dugog Sela. S geslom ”Jednom grom, zauvijek grom” bila je jedna od nositeljica stvaranja buduće Hrvatske vojske. Tijekom preustroja u njen sastav je ušla 81. gardijska bojna, a 2003. godine dolazi do novog ustrojavanja i spajanja sa 7. gardijskom brigadom. Druga gardijska brigada odlikovana je brojnim priznanjima i pohvalama za svoj doprinos u Domovinskom ratu.

Danas je 2. mehanizirana bojna Gardijske mehanizirane brigade nositeljica tradicije „Gromova“. Sjedište postrojbe je u vojarni ”Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji te 15. svibnja slavi obljetnicu 2. gardijske brigade i Dan bojne, navode iz MORH-a.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Krvava Nedjelja za Slavonski Brod 3.5.1992

Hrvatska u skupini sa Srbijom, Francuskom i Ukrajinom