in ,

Krvava Nedjelja za Slavonski Brod 3.5.1992

3. svibnja 1992. bio je jedan od najtežih ratnih dana za Slavonski Brod. Tog je dana od aviobombi život izgubilo 16 osoba,od čega šestero djece, 60 ih je ranjeno, od toga 30 teško. Tragedija koju Brođani i Brođanke nikada neće zaboraviti toga kobnog dana dogodila se u Kuhačevoj ulici u naselju Jelas. Na jednu od kuća pala je tzv. „krmača“ od čije je eksplozije poginulo šestero djece.

Te nedjelje, 3.svibnja 1992. nismo slutili koliko će to krvava nedjelja biti za Brođane i Grad. Već u jutarnjim satima (7:18) ciljevi su bila sela Zbjeg i Dubočac na koja je ispaljeno oko 500 granata. U 8:39 napadnut je i Slavonski Brod, a već u 9:40 oglašena je i zračna opasnost koja je tijekom dana ponavljana pet puta. Neprijateljski zrakoplovi su od 11:22 napadali savski most i to u sedam navrata. Zrakoplovi su dolijetali u valovima uništavajući sve pokretno i nepokretno. Raketama i “krmačama” napadnuta su radnička naselja Budainka, Jelas, Pilareva ulica, Ulica Stjepana Radića, Tvrđava Brod, željeznička stanica… Pogođena su i kola hitne pomoći, a smrtno je stradao vozač Ivan Ivanagić iz Podvinja. U tim napadima je poginulo 16 osoba, od toga šestero djece, ranjeno je 60 osoba, od toga 30 teško. Slavonski Brod je 3. svibnja 1992. proživljavao jedan od najtežih trenutaka u svojoj povijesti!

Popis postoji no ne postoji volja stoga zapamtite barem ovo ime: Marinko Marinković imao je samo godinu i pol kada je njegov život 3. svibnja 1992. prekinula srpska granata. Na žalosnim i tragičnom popisu su i šestogodišnja Ankica Dujmović, dvanaestogodišnji Dejan Mijatović, sedmogodišnji Marko Petrović, trinaestogodišnji Bojan Timarac, šesnaestogodišnji Dalibor Gojković, četrnaestogodišnji Đuro Altgajer, sedmogodišnja Davorka Pavelić, trogodišnja Kristina Trogrlić, tri godine starija Sabina Hodžić, jedanaestogodišnji Jurica Marijić, šesnaestogodišnji Krešimir Katinić, četrnaestogodišnja Vedrana Jurković, devetogodišnja Martina Altgajer, četverogodišnja Ivana Petrović, petogodišnji Dalibor Marinković, šestogodišnji Tomislav Crnković, desetogodišnji Tihomir Matković, petnaestogodišnja Dragica Andraković, sedamnaestogodišnji Miro Bajan, devetogodišnja Andrijna Marinković, petnaestogodišnja Barbara Lisek, desetogodišnji Goran Marić, sedamnaestogodišnji Dalibor Hometa.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Odlazak u Vukovarsku bolnicu 1.Dio

Ministar Banožić s veteranima 2. gardijske brigade Gromovi