in ,

Dramatično jutro u Zagrebu u 10:23 centrom grada se prolomili prasak i snažna eksplozija

Sjećate li se 2.5.1995.
Prve eksplozije u gradu čule su se 2. svibnja u 10,23 sati, kada je nekoliko projektila sa ‘zvončićima’ ispaljeno iz raketnog sustava ‘Orkan’ na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.
Bila je to osveta pobunjenih Srba za vojni poraz dan prije u akciji Bljesak, što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao njihov tadašnji vođa Milan Martić. U tom napadu, koji je ponovljen i idućeg dana, poginulo je sedmero ljudi, a najmanje 176 ih je ranjeno.
Sutradan, 3. svibnja, projektili su pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika ‘Centar’ te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca.
Osobito su opasni bili mnogobrojni neeksplodirani ‘zvončići’, njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo. Zbog zapovijedi za napad na Zagreb, Međunarodni sud u Haagu pravomoćno je za ratni zločin osudio Milana Martića na 35 godina zatvora.
U spomen na taj dan, Zagreb od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995., koji se nalazi na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice.

Poginuli:
Ivan Brodar, Damir Dračić, Stjepan Krhen, Ivanka Kovač, Ivan Markulin, Ana Mutevelić i Luka Skračić. Počivali u miru.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Pokolj policajaca u Borovom Selu 02.05.1991

Duhovna pričest