in

Konačna presuda zločincu Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici

Konačna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću, bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, bit će izrečena 8. lipnja ove godine, priopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MTPI).

Suci će donijeti odluku na žalbu bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića na osuđujuću presudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995., a odluka će biti priopćena oko 3 sata popodne po lokalnom vremenu.
Mladiću se ne sudi za brojne napade i zločine koje je počinio u Hrvatskoj, s vrhuncem u Škabrnji. Naime, optužnica je ograničena isključivo na zločine počinjene u BiH, među kojima je i genocid u Srebrenici. Inače, Tribunal je Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih općina, a tužiteljstvo je u žalbi zahtjevalo da general Mladić bude proglašen krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet općina u BiH.

Masakr u Škabrnji, zločini i uništenja na zadarskom i šibenskom području, Kijevo, Vrlika, topnički napadi na Šibenik, Zadar, Sinj, miniranje brane Peruća – samo su neka od ratnih pustošenja i zločina u Hrvatskoj za koje on snosi odgovornost, nakon kojih su tek uslijedili oni u Bosni i Hercegovini.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Gospina poruka preko Marije Pavlović-Lunetti 25.04.2021

Obilježavanje 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak