in ,

ZDS Ubojito pitanje Pupovcu

Zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac gostovao je na N1 televiziji gdje je odgovarao na nezgodna pitanja vezana uz smjenu ministra Beroša, zabrani pozdrava “Za dom spremni”, predsjedniku Milanoviću i Hrvatima u Srbiji. Voditeljica je posebno inzistirala na preciznim odgovorima vezanim uz ZDS, ali Pupovac nije popustio niti u jednom trenutku.
Zabrana “Za dom spremni”
“Ta inicijativa ima za cilj da se navede točno što se sankcionira jer u Kaznenom zakonu ne postoji dovoljno precizna odredba. Ima u Prekršajnom zakonu, ali to nisu dovoljno aktualizirane stvari niti je praksa ujednačena i to je ozbiljan problem. Imamo presude Ustavnog suda koje govore da su to nedopustivi simboli, ali se te presude ne poštuju i one su rijetke presude Ustavnog suda koje se ne poštuju. To se mora promijeniti”, rekao je Pupovac.

Na pitanje hoće li inzistirati Pupovac odgovara:

“To je sporno svima, samo je pitanje kako to postići i što sve treba obuhvatiti. To treba napraviti onako kako to očekuje Demokratska većina i svijet kako bi bili prihvaćeni od svih međunarodnih aktera i čimbenika i kako bismo raskrstili s prošlosti”, rekao je Pupovac.

Voditeljica je inzistirala na tome da kaže hoće li izričito tražiti zabranu.
“Mi smo zauzeli svoja stajališta i ta stajališta su oblikovana u jednom zakonskom prijedlogu i taj prijedlog je polazište koje mi predlažemo kada je posrijedi uređenje te problematike. Nastojat ćemo se usuglasiti. Važno je da osim zakonodavnog okvira imamo i obrazovni proces prilagođen tako da učenici nauče o čemu se tu radi”, odgovorio je Pupovac.

Kada je riječ o pozdravu ZDS u amblemu HOS-a, Pupovac poručuje da se pusti da se “o tome raspravi u krugu u kojem se treba raspraviti među ljudima koji to u miru trebaju raspraviti”.

O Zoranu Milanoviću
Komentirao je i svoj odnos sa Zoranom Milanovićem.

“Meni je iznimno stalo da odnosi s institucijama budu skladu s Ustavom, a to nije moguće ako nema komunikacije. Ako se komunikacija ne normalizira to nije dobro. Bojim se da Zoran Milanović gradi neku svoju popularnost, ali nisam siguran koliko to koristi instituciji predsjednika”, rekao je Pupovac.

“Krajnja desnica”
Govorio je i o tome dodvorava li se Milanović “krajnjoj desnici”.

“Mislim da on svojom retorikom koja je neuobičajena i koja je nesvojstvena javnom govoru. Ne bih o tome govorio, ali istina je da uživa simpatije na ljevici, ali desnici. Ono što je dobro za njega, ne znači da je dobro za instituciju predsjednika Republike”, rekao je Pupovac.

Hrvati u Vojvodini
Zamoljen je i za komentar na situaciji u Srbiji gdje je predstavnih Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov žestoko kritizirao hrvatskog veleposlanika poručivši da se da od dolaska u Srbiju nije sastao s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

“To je dosta neobična situacija i neobičan istup kolege Žigmanova s kojim imam veoma dobre odnose i s kojim surađujem u interesu Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, ali ne pamtim da smo mi kao manjinska zajednica imali tu vrstu demarša. Ne znam što ga je na to ponukalo. NE mogu govoriti o tome je li imao povoda. Ali znam da veleposlanik Biščević radi predano na zaštiti hrvatske manjine u Srbiji i tu su napravljena poboljšanja kada je riječ o participaciji Hrvata u Vojvodini u političkoj vlasti, ali i poboljšanja kada je riječ o dodjeli sredstava, a otvorena su i vrata za participaciju na republičkoj razini. Moguće da je došlo do neki nervoza u tom procesu i da je došlo do nekih iskliznuća. Bilo bi šteta da bilo tko u tom iskliznuću ostane izvan kolosjeka”, rekao je Pupovac.

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zove te! Poslušaj njegov glas!

Milanović: želi pričati sa Srbijom o nestalima.