in

KRV SE NIJE DALA OPRATI SA ASFALTA

Ubojstvo 9 HOS-ovaca

zločinu koji nikada nije razjašnjen

“09.08.1992. godine pošao sam rano u Stolac. ‘Devet Hosovaca mrtvi leže na cesti u Kruševu’, reče mi vozač koji razvozi hranu vojsci. Kakvo Kruševo, kakvi mrtvi, tko će ubiti devet Hos-ovaca, odakle Hos-ovci tamo danas, Kruševo je u našim rukama??? Uskačemo u auta i pravo u Kruševo. Vidim auta na cesti i više ništa.

Prilazim mjestu zločina, gledam izrešetana auta, krv, mozak, otpalu kosu, naočale, Blažev lančić, Šahdin pištolj u komadićima. Vrućina je velika. Muhe se kupe po dijelovima kose i mozga, suze mi naviru, jecam, okrećem se. Užas. Kupim okolo metke 7, 62, 5, 54 velike kostolomce, ostao im je RPG na prozoru, nekoliko šaržera punih na cesti. Gledam preko zida, preko cijele dužine ugažena trava, ostaci razne hrane, što su jeli čekajući u zasjedi. Auta liče na sita, stotine, stotine rupa, zemlja se vrti oko mene, krv po tabli od ruku. Mrtva tišina. Ni cvrčci se ne čuju. Sve je pobjeglo sa mjesta zločina. Gdje su tijela? I tijela su odnijeli… Šta sada? Šta sada Bože? Zar brat na brata? Kakav zločin! Nezapamćen. Ko je ovo učinio: Udba, Kos ili naši? Zašto su tijela odnijeli? Zar gazdi moraju donijeti dokaze? Gdje su tijela?

Zapovjednik HOS-a Blaž Kraljević je s osam značajnih ljudi iz vodstva Hrvatskih obrambenih snaga: Gordan Čuljak, Šahdo Delić, Ivan Granić, Rasim Krasniqi, Osman Maksić, Mario Medić, Vinko Primorac i Marko Stjepanović, ubijen. Došlo je do otvaranja vatre i ubijeno je 9 pripadnika HOS-a, te jedan pripadnik HVO-a.
Glavni inspektor HOS-a i zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković je bio izdao priopćenje za javnost u kojem je stajalo:

“Gospodin general Blaž Kraljević i osam bojovnika vraćalo se s tiskovne konferencije iz Mostara. Zaustavljen je na punktu koji je bio, to je vrlo važno i simptomatično, ojačan s antiterorističkom postrojbom HVO-a. Negdje oko 20 ljudi. Ne možemo prihvatiti verziju HVO-a da je naš bojovnik otvorio vatru. Evo zašto! Zato što su svi, njih devet ubijeni i vrlo brzo leševi odneseni s mjesta događaja. Tako da uviđaj nije napravljen tamo kada su leševi bili. Napravljen je u tijeku današnjeg dana, kada su čak i samovozi okrenuti prema Mostaru. Znači nekome je bilo u interesu da sve te tragove prikrije. S druge strane poginuo je jedan pripadnik antiterorističke grupe. Budući se radi o izrazito iskusnim borcima, bojovnicima, sigurno je to da oni nisu imali vremena ni da iz samovoza izađu. Znači, cijeli događaj odigrao se vrlo brzo. Po našoj procjeni, za 15 do 20 sekundi sve je završeno. Što se tiče pogibije i ranjavanja pripadnika HVO-a, najvjerojatnije je prvi pratilac gospodina Kraljevića vidjevši što će se dogoditi, uspio reagirati i jedino je on uspio ispaliti taj hitac. Onda su oni odmah otvorili vatru. Znamo pouzdano da su imali heklere s prigušivačima. Napravili su to što su napravili. To je bilo vrlo brzo i svi su bili mrtvi. U izvješću istražne sutkinje gospođe Ereš kaže se da postoje tragovi krvi od samovoza do jedne kuće. Što znači da je jedan ipak ranjen uspio nekako izaći i kretati se, ali je vjerojatno naknadno ubijen. Znači, drugim riječima išlo se na to da nema živih svjedoka.”

What do you think?

Written by GM

Odgovori

GIPHY App Key not set. Please check settings

GDJE SU NAŠI NESTALI

Nemojte nas zaboravit, kažite svijetu kako smo umrli.